Ψυχοσωματικές Διαταραχές
Άλλες Κατηγορίες
Σεμινάρια
Άρθρα - Δημοσιεύσεις

Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τα κύρια συμπτώματα της λειτουργικής αυτής διαταραχής είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποιά σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, και ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συνοδεύουν και διαταραχές των κενώσεων που παίρνουν τη μορφή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας ή ακόμη μπορούν να εναλλάσσονται διάρροιες με δυσκοιλιότητα. Επίσης το άτομo μπορεί να αποβάλλει με τα κόπρανα ή και χωρίς κόπρανα βλέννα στις κενώσεις του.

Το ποσοστό άγχους και δυσθυμίας είναι υψηλό σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο και ζητούν ιατρική βοήθεια. Τα στρεσογόνα γεγονότα μερικές φορές χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Το κλειδί, πίσω από όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι μια δυσλειτουργική συνήθεια σύσφιξης ενός από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός μας, του εντέρου, κατά την διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας (κατά τον ύπνο).

Ψυχοφυσιολογική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Γι’ αυτό το λόγο η αντιμετώπιση καλό θα ήταν να μην περιοριστεί στην απλή χορήγηση φαρμάκων, αλλά να βρεθούν και κάποιοι τρόποι μείωσης της υπερέντασης του ατόμου. Επιπρόσθετα, να υπάρξει συναισθηματική ρύθμιση του ατόμου και εύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης των στρεσοπαραγόντων και των αγχογόνων καταστάσεων που αντιμετωπίζει.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το Κέντρο Ψυχικής Ισορροπίας προσφέρει εκπαίδευση σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Οι κυριότερες τεχνικές είναι: α) οι τεχνικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του στρες και β) οι τεχνικές χαλάρωσης.

Στόχοι Παρέμβασης:
- Η απόκτηση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το στρες και την αμφίδρομη σχέση που τα συνδέει,
- Η μείωση ή και εξάλειψη του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου με τρόπους που βασίζονται στον αυτοέλεγχο,
- Η εκπαίδευση στη χαλάρωση, σε τεχνικές διαχείρισης του στρες και σε τρόπους έκφρασης θετικών και αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να προκαλούνται από το περιβάλλον.